Светската здравствена организација (СЗО) објави ажуриран план за во кој се наведени три можни сценарија за пандемијата до крајот на годинава. Директорот на СЗО, Тедрос Адана Гебрејесус, смета дека е најверојатно дека сериозноста на болеста ќе се намалува со текот на времето.

– Врз основа на она што сега го знаеме, најверојатното сценарио е вирусот што предизвикува ковид-19 да продолжи да се развива, но сериозноста на болеста што ја предизвикува ќе се намалува со текот на времето поради зголемувањето на имунитетот од вакцинација и заболување – рече Гебрејесус.

Ажурираниот План за стратешка подготвеност и одговор ги прикажува стратешките прилагодувања што секоја земја треба да ги направи за да го спречи ширењето на коронавирусот, да го намали влијанието на коронавирусот и да стави крај на глобалната вонредна состојба.

Сепак, шефот на СЗО предупреди дека повремено зголемување на бројот на случаи и смртни случаи може да се случи кога имунитетот паѓа, што би можело да бара периодични засилувања за ранливите популации.

Зборувајќи за второто и третото сценарио, Тедрос рече дека или ќе се појават помалку сериозни варијанти, па нема да бидат потребни бустери и нова вакцина или ќе се појави повирулентна варијанта, па заштитата од претходна вакцинација или инфекција нема да биде доволна.

Ова е трет план за стратешка подготовка, подготвеност и одговор на СЗО, а Тедрос верува дека ќе биде последен.

Првиот план беше објавен во февруари 2020 година на самиот почеток на пандемијата.