Фото: ЕПА

Рохан Талбот, директор на групата за застапување Медицинска помош за Палестинците, одговори на неодамнешните случувања за болниците Ал-Шифа и Камал Адван во Газа.

– Израел систематски го демонтира здравствениот систем на Газа, а само една третина од болниците сè уште функционираат – рече Талбот, кој работи за добротворна организација со седиште во Велика Британија која обезбедува здравствени услуги во Газа и окупираниот Западен Брег.

Талбот го даде коментарот на X како одговор на ажурирањето на СЗО за ситуацијата во болницата Ал-Шифа, претходно најголемата болница во Газа.

Претходно, Талбот ги опиша израелските тврдења дека Хамас крие оружје во инкубаторите во болницата Камал Адван како „едноставно неверојатно“.