Фото: Принт-скрин

Мајкл О’Лири, извршен директор на „Рајанер“, изјави дека ерата на евтини билети од 10 евра е завршена и дека нискобуџетната компанија повеќе нема да нуди летови по најниски цени поради зголемените трошоци за гориво.

Просечната цена на билетите на авиокомпанијата ќе се зголеми од околу 40 евра минатата година на околу 50 евра во следните пет години, изјави О’Лири за „Би-би-си“, додавајќи дека верува дека луѓето ќе продолжат да летаат често, и покрај зголемените трошоци за живот.

– Нема сомнеж дека на пазарот со ниски цени, нема да ги видите нашите навистина евтини промотивни цени од 9,99 евра во следните неколку години – рече О’Лири.

Зголемените цени на енергијата што ги зголемуваат цените на авионските билети, исто така, ги зголемуваат сметките за електрична енергија во домаќинствата, намалувајќи ги расположливите приходи на луѓето.

Шефот на „Рајанер“ е на мислење дека, и покрај тоа, клиентите нема да ги намалат летовите, туку ќе бараат поевтини опции.

– Сметаме дека луѓето сè уште ќе летаат многу – рече тој.

„Би-би-си“ забележува дека комерцијалните летови сега сочинуваат околу 2,4 отсто од глобалните емисии на јаглерод диоксид, а воздухопловниот сектор се соочува со притисок да го намали неговото влијание врз климата, со кампања да ги убеди луѓето да се префрлат на железничкиот и патниот транспорт.

О’Лири, сепак, тврди дека патиштата и превозот придонесуваат повеќе за севкупните емисии на јаглерод диоксид и дека фокусот на намалување на емисиите од воздушниот транспорт е погрешен.

Тој изјави дека „Рајанер“ инвестира во поефикасни авиони и заклучи дека поголемо намалување на употребата на фосилни горива ќе дојде од префрлањето од бензин и дизел кон електрични патни возила.