Археолозите во Кина пронајдоа лизгалки направени од животински коски, стари 3.500 години. Иако слични лизгалки биле пронајдени порано во Европа, се чини дека овие се најстарите во Азија. До откритието дошло за време на ископувањата во градот Хулунбуир во северниот кинески автономен регион Внатрешна Монголија. Тие биле пронајдени во гробница заедно со други артефакти, како што се садови, стрели од коски, глави на коњи и слично.
Лизгалките веројатно ги користеле предците на современиот монголски народ во раната бронзена доба. Се верува дека тие биле направени од коски од елени и изострени за да се направи сечило што овозможувало лизгање на мраз.
Лизгањето има долга историја, доказите сугерираат дека за првпат се практикувало во Финска пред околу 3.000 години. Меѓутоа, откривањето на овие лизгалки во Кина ја поместува таа граница на уште порана ера. Се верува дека се користеле за практични цели, како што се лов и транспорт преку замрзнати реки и езера. Откритието дава увид во раната историја на лизгање на мраз и дека луѓето користеле лизгалки во античко време.
Откривањето на лизгалките е исто така важно за проучување на миграцијата на луѓето. Се верува дека предците на денешниот монголски народ потекнуваат од регионот каде што се пронајдени лизгалките, а нивните модели на миграција може да се следат преку археолошки откритија како што е ова.
Според институтот за археологија „Цасс“, населената област и урнатините на високата платформа се локацијата Џирентаи Гоукоу. Таа е сместенa е во селото Чалегер (град Кемен, провинција Нилек), во долината на реката Јил. Остатоците од високата платформа се наоѓаат на околу 1.000 метри јужно од станбениот дел на локалитетот Џирентаи Гоукоу, кој е опкружен со планини и со вода.
Локалните и централните гробници со висока платформа беа исчистени и селектирани од археолози во периодот од 2019 до 2022 година и тие заклучија дека се со највисок стандард. Најдобро зачуваните архитектонски остатоци од камени гробници од бронзената доба се откриени во регионот Синѓанг, па дури и во евроазиската степа. Утврдено е дека урнатините на Гаоутаи се пронајдени од 16 до 15 век пр. н.е.