Еден од најнеобичните и најимпресивни автопати досега е изграден над планинска речна долина во кинеската провинција Хубеи. Автопатот „Ечен“ минува во средината на реката. Завршен во 2015 година, кинескиот експресен пат „Ривер“ се смета за инфраструктурно чудо. Овој уникатен автопат е дизајниран да го поврзе градот Гуфузен во округот Ксиншан со главниот автопат меѓу Шангај и Ченгду во југозападна Кина.
Очигледно, кинеските инженери одлучиле дека автопатот што се протега по средината на реката не само што е поевтин за изградба туку е и поефикасен. Изградбата на автопат низ комплексен планински пејзаж, како долината на реката Ксијангки во Хубеи, излегува дека е потешка отколку што звучи. Ова вклучува ископување километарски тунели низ цврсти карпи, раселување на луѓето што живеат на брегот на реката и влијание врз локалната флора и фауна.
Изградбата на висечка патека од 4,4 километри што ги следи свијоците на реката Ксијангки не беше баш евтин потфат, но беше очигледно подобар од алтернативата. Вкупно 440 милиони јуани (71 милион долари) се потрошени на овој уникатен речен автопат. Тоа е неколкупати помалку отколку што би чинел копнен автопат во оваа долина. Дополнително, со тоа се намалува времето потребно за возење од Гуфузен до главниот автопат од повеќе од еден час на само 20 минути. За осум години (2015) од неговото свечено отворање, кинескиот експресен пат на реката стана донекаде туристичка атракција, со милиони патувања во Хубеи за да го искусат возењето на средината на реката и да уживаат во воодушевувачките пејзажи.