Новото истражување спроведено на институтот „Каролинска“ во Стокхолм откри врска помеѓу спиењето и зголемениот ризик од периферни артериски заболувања.
– Нашата студија сугерира дека спиењето од седум до осум часа навечер е добра навика за да се намали ризикот од оваа болест. Покрај тоа, проблемите со спиењето се меѓу највисокорангираните поплаки на пациентите со периферна артериска болест – вели авторот на студијата д-р Шуаи Јуан.
Во истражувањето учествувале 650.000 лица, а во првиот дел од студијата била спроведена опсервација што требало да ја утврди врската помеѓу времетраењето на спиењето и артериските заболувања. Вториот дел од експериментот вклучува случајни контролирани испитувања што се состојат од податоци од 608 илјади лица.
Д-р Јуан истакна ограничување предизвикано од опсервациската анализа со тоа што не можете да бидете сигурни дали лошите навики за спиење предизвикуваат периферна артериска болест или дали ПАБ предизвикува лоши навики за спиење.
– Менделовата рандомизација е робустен метод за процена на каузалноста и обезбедува поголема сигурност за резултатите – додава докторот.
Истражувањата покажаа дека луѓето што спијат помалку од пет часа навечер имаат речиси двојно поголема веројатност да развијат ПАБ, а случајните контролирани испитувања го поддржаа ова откритие.
Недоволното спиење во текот на ноќта и дремењето во текот на денот претходно биле поврзани со зголемен ризик од коронарна артериска болест, која, како и ПАБ, е предизвикана од затнати артерии.