Фото: Пиксабеј

Компанијата „Гугл“ од први декември почнува да ги брише „неактивните“ сметки, што значи сите сметки што не биле користени најмалку две години. Тоа значи дека електронските пораки, видеата, фотографиите, документите и која било друга содржина на таа сметка ќе бидат избришани.
Компанијата соопшти дека сметките што не биле користени долго време може да бидат компромитирани и дека тие обично имаат помалку безбедносни проверки и немаат двофакторна автентикација.
– Како резултат на тоа, овие сметки може да бидат киднапирани и да се користат за спам или друга злонамерна содржина, како и за кражба на идентитет – велат од „Гугл“.
Најлесен начин да се задржи сметката активна е корисникот да се логира најмалку двапати годишно, пишува „Вашингтон пост“.
Дополнително, сметката нема да се деактивира ако користите пребарување на Гугл или гледате Јутјуб преку неа.