Фото: Пиксабеј

Историјата на вештачката интелигенција е испрекината со периоди на таканаречени „зими на вештачката интелигенција“, кога се чинеше дека технологијата влезе во ќор-сокак и финансирањето пресуши. Секој од тие периоди беше проследен со изјави дека правењето машини за вистински интелигентни луѓе е едноставно премногу тешко, пишува „Вајерд“.
Претставувањето на Џемини на „Гугл“, за кој тврди дека е нов модел со вештачка интелигенција и најмоќен досега, сугерира дека новата зима на вештачка интелигенција нема да дојде наскоро. Всушност, иако 12-те месеци од лансирањето на ЧетГПТ беа голема година за вештачката интелигенција, има добра причина да се мисли дека актуелниот бум на вештачката интелигенција штотуку започнува.
Компанијата „Опен АИ“ немаше големи очекувања кога лансира модериран преглед на истражување наречен ЧетГПТ во ноември 2022 година. Тоа беше едноставно тест на нов интерфејс за нејзините големи јазични модели (LLM) што генерираат текст.

ЧетГПТ започна револуција

Но способноста на четботот да прави толку широк спектар на работи, од синтетизирање есеи и поезија до одговарање на проблеми со кодирање, импресионира и изнервира многу луѓе и ја запали технолошката индустрија. Кога „Опен АИ“ го додаде својот нов ГПТ-4 ЛЛМ на ЧетГПТ, некои експерти беа толку вознемирени што ја молеа компанијата да забави.
Има малку докази дека некој го послушал тој повик за будење. Сега, кога „Гугл“ стапна на гас – и можеби ги промени правилата на играта со објавување на Џемини, тоа стана незамисливо.
„Гугл“ веќе побрза да одговори директно на ЧетГПТ во форма на Бард претходно годинава, конечно ја лансира четбот-технологијата ЛЛМ, која ја разви пред „ОпенАИ“, но избра да ја задржи приватноста. Тој тврди дека вовел нова ера со Џемини, ера што оди подалеку од првенствено ЛЛМ базирани на текст – потенцијално поставувајќи ја основата за нова рунда производи за вештачка интелигенција што значително се разликуваат од оние овозможени од ЧетГПТ.

Што има ново во Џемини?

„Гугл“ го нарекува Џемини „народен мултимодален“ модел, што значи дека може да учи од податоци надвор од текстот, а исто така црпи увид од аудио, видео и слики. ЧетГПТ покажува како моделите со вештачка интелигенција можат да научат импресивно количество информации за светот ако им се даде доволно текст. И некои истражувачи на вештачка интелигенција тврдат дека едноставното зголемување на јазичните модели би ги зголемило нивните способности до точка каде што може да се споредат со луѓето.
Но, постои ограничување на она што можете да го научите за физичката реалност преку филтерот на текстот што луѓето го напишале за тоа и ограничувањата на ЛЛМ, како што е ГПТ-4, што е тешко да се искоренат, како што се информативни халуцинации, лошо расудување и невообичаени безбедносни пропусти, сугерираат дека примената на постојната технологија има свои ограничувања.
Пред лансирањето на Џемини, „Вајерд“ разговараше со Демис Хасабис, директорот што го предводеше развојот на Џемини и чии претходни достигнувања вклучуваат водење на тимот што го разви натчовечкиот гоу-плејинг бот Алфа гоу. Тој беше очекувано отворен за Џемини, тврдејќи дека воведува нови способности што на крајот ќе ги направат производите на „Гугл“ да се истакнат.

„ОпенАИ“ развива мистериозен Q*

Но Хасабис исто така рече дека ЛЛМ ќе треба да се комбинираат со други техники за вештачка интелигенција за да се испорачаат системи што можат да го разберат светот на начин на кој денешните четботови не можат.
Хасабис е во агресивна конкуренција со „ОпенАИ“, но ривалите се чини дека се согласуваат дека се потребни радикални нови пристапи. Мистериозен проект што е во тек на „ОпенАИ“, наречен Q*, сугерира дека компанијата исто така истражува идеи што вклучуваат повеќе од само проширување системи како ГПТ-4. Тоа се совпаѓа со забелешките дадени од извршниот директор на „ОпенАИ“, Сем Алтман, во април, кога јасно стави до знаење дека и покрај успехот на ЧетГПТ, на полето на вештачката интелигенција е потребна голема нова идеја за да постигне значителен напредок.
– Мислам дека сме на крајот на ерата во која овие џиновски модели ќе доминираат. Ќе ги направиме подобри на други начини – рече Алтман.
„Гугл“ можеби штотуку покажа пристап што може да го победи ЧетГПТ. Но можеби најистакнатата порака на презентацијата на Џемини е дека „Гугл“ е подготвен да се движи кон нешто позначајно од денешните четботови, како на „ОпенАИ“.