Истражувачите од рускиот универзитет за економија „Плеханов“ развија рецепти за слатки што помагаат во одржувањето на здравјето, продуктивноста и силата. Од слатките е тешко да се направи збогатена храна, бидејќи се калорични, меѓутоа истражувачите успеаја да ја зголемат хранливата вредност со додавање растителни и животински протеини и биолошки активни супстанции. Истовремено, овие слатки го зачувале традиционално атрактивниот вкус.
– Моделиравме рецепт од две протеински компоненти, кои по својот состав се есенцијални аминокиселини најблиски до идеалниот протеин. Овие компоненти придонесуваат за подобро варење, апсорпција и асимилација на протеинот. Конечниот состав на хранливи состојки во производите одговара на препорачаните додатоци во исхраната – вели Манана Ткешелашвили, заменик-директорка на Истражувачкиот институт за безбедност на храната, при универзитетот за економија „Плеханов“.
Слатките што ги развија руските научници може да се прават во кој било производствен погон. Сите нови сурови состојки може да се набават во Русија.

– Овој рецепт користи нетрадиционални билни суровини од руски произведувачи, високопротеински сончоглед во прав и растителни препарати за вегани што го заменуваат млекото – додава Ткешелашвили.
Таа истакнува и дека овие состојки никогаш досега не се користеле во таква комбинација за производство на чоколади и други слатки.
– Добиеното чоколадо има зголемена хранлива вредност поради тоа што содржи протеин со низа есенцијални аминокиселини и микроелементи со хепатопротективни својства. Моделираниот рецепт го прави чоколадото отпорна на процесот на побелување и спречува создавање на бела премаз – објаснува Ткешелашвили.
Според научниците, рецептите развиени за здрави слатки ќе бидат интересни за произведувачите на кондиторски производи не само во Русија туку и низ целиот свет.