Четиринаесет години пред тажната катастрофа што го снајде бродот „Титаник“, Морган Робертсон ја напишал новелата „Залудно“. Новелата е за непотонлив брод по име „Титан“, кој удрил во санта мраз и потонал во Атлантски Океан. И бродот „Титан“, исто како „Титаник“, немал доволно чамци за спасување за илјадниците патници на бродот.