Една од најновите туристички атракции на главниот град на Франција е амфибиски автобус што сообраќа низ градските улици, а потоа се претвора во речен брод за забава, возејќи ги туристите директно на Сена.

Амфибиски туристички автобуси, општо познати како патки, со години се користат за превоз на туристи во други градови во светот. Тие честопати беа модифицирани како воени нападни бродови на море, а некои беа потонати или запалени.
Верзијата што се користи во Париз е нов наменски дизајн, изграден главно во Франција, а според неговите оператори, тоа е првото амфибиско возило што има дозвола за превоз на туристи по париските улици и на вода. Возилото во конвенционалниот автобус превезува патници покрај знаменитости, вклучувајќи ги Ајфеловата кула и Триумфалната порта.

Подоцна, автобусот се префрла во режим на пловење, вклучувајќи го својот пропелер одзади за да плови по должината на реката Сена. Елеците за спасување се закачени на таванот, а сидрото е сместено во кутија на страната на автобусот.
Предниот дел на автобусот е сличен по форма на брод, за да може полесно да влезе во вода, а има и пешачки мост, кој се користи за качување. Во споредба со традиционалниот автобус, оваа палуба е особено висока, за да биде што подалеку од водата, од безбедносни причини.