Санта Круз дел Ислоте често се смета за едно од најнаселените места во светот и има околу четири пати поголема популација од Менхетн. Околу 1.200 луѓе живеат на еден хектар од островот

Многу луѓе го замислуваат островот како изолирано парче рај, каде што можат да избегаат, но тоа понекогаш не е така. Некои острови имаат повеќе жители дури и од градовите на некои од попознатите земји и покраини. Прочитајте кои се островите што се вбројуваат меѓу најнаселените во светот.

Мале (Малдиви)
Малдивите се сметаат за изолиран рај и честа дестинација за меден месец. Но за да стигнете до нив, мора да поминете низ густо населениот остров Мале. Според последниот попис, на овој остров живеат над 133.000 луѓе.

Островот Ебеј (Маршалските Острови)
Островот Ебеј е најнаселениот остров во атолот Квајалеин, дел од Маршалските Острови. Околу 150.000 луѓе живеат на една квадратна милја, а резултатот од растот на населението на ова место е нуклеарно тестирање во САД, што принуди многу луѓе да се иселат од своите домови на атолот Бикини и атолот Еневетак.

Венеција (Италија)
Венеција, распространета на 177 мали острови во Јадранско Море во североисточна Италија, е дом на 270.000 луѓе. Само островот Бурано има 4.000 жители. Иако Венеција е град со големо културно значење (на пример, лулка на раѓањето на Антонио Вивалди), тоа е исто така град во неволја бидејќи се наведнува кон исток и му се заканува поплава.

Либек (Германија)
Стариот град Либек се наоѓа на остров и е откриен во 1143 година на брегот на Балтичко Море во северна Германија. Нема точен број на луѓето што сè уште живеат во центарот на историскиот град, но сите воздушни слики покажуваат дека тој е густо населен со згради и мрежа на улици. Остатокот од модерниот Либек е релативно простран.

Менхетн (САД)
Метежниот Менхетн за многумина е прва мисла кога ќе се спомне Њујорк. Менхетн се протега на само 60.000 квадратни километри, а се проценува дека на оваа земја живеат 1,626 милион жители.

Санта Круз дел Ислоте (Колумбија)
Санта Круз дел Ислоте често се смета за едно од најнаселените места во светот и има околу четири пати поголема популација од Менхетн. Околу 1.200 луѓе живеат на еден хектар од островот. И покрај овој факт, не може да не се спомне непостоењето на гробишта, медицински установи, па дури и вода за пиење.

Ап Лаи Чо (Хонгконг)
Ап Лаи Чо се наоѓа на јужниот брег на главниот остров во Хонгконг. Локалното население го нарекува остров на јазикот на патката, бидејќи има таков облик. Околу 87 илјади луѓе живеат на овој остров.

Мингинго езерото Викторија)
Густо населената земја на овој остров е покриена со мали колиби. И Кенија и Уганда се наоѓаат на половина терен, што е како половина фудбалско игралиште.