Фото: Маја Јаневска-Илиева

Писателот Венко Андоновски ја доби највисоката награда за драматургија „Златен витез“ на Тринаесеттиот меѓународен книжевен форум „Златен витез“, кој од 2010-та се одржува секоја година во октомври во Русија по повод годишнината од раѓањето на славниот руски поет Михаил Ј. Лермонтов.

Награди на Форумот се доделуваат за повеќе уметнички области, а годинава пристигнале 428 дела од 12 земји.

На Андоновски наградата „Златен витез“ за драматургија му е доделена за книгата „Три пиеси за театарот“, која излезе минатата година во Москва, преведена од Олга Панкина, позната афирматорка на македонската литература на руски јазик.

Книгата на Андоновски, која на руски ја објави престижната издавачка куќа „У Никитских ворот“, ги содржи пиесите „Словенски ковчег”, „Олово на перницата” и „Граница”.

Рецензентот на изданието, рускиот писател Евгениј Водолазкин, пишува дека „нашата заедничка словенска култура се претставува тука во сосема друг свој извод“ и дека „Балканот е необично место каде заемното проникнување на народите и културите, на митологијата и современата свест достигнуваат највисок степен“.

– Сето тоа Венко Андоновски го опишува, користејќи ги зборовите на Бродски, со „кириличен знак”. Опишува со големо мајсторство и, што по мое мислење е многу важно, со блескав хумор – пишува Водолазкин.

Заблагодарувајќи им на организаторите на Форумот, Венко Андоновски истакна дека нема поголема среќа за еден писател кој доаѓа од мала, но архаична култура со ризничарски вредности како што е македонската култура, да биде удостоен со признание од најголемата православна култура во светот – руската.

– И, се разбира, една од најголемите световни книжевности и култури што воопшто некогаш се јавиле по лицето од Земјата; без руската книжевност светската книжевност не постои, како што и без руската култура не може да се испише ниедна историја на културите на човештвото. Живееме во свет во кој сите човекови вредности се или уништени, или свртени на глава. Ненормалното се прогласува за нормално, болното за здраво, потпросечното за генијално, џелатот за жртва. Ние, како писатели и уметници сме должни низ нашите дела да се молиме за зацелување и оздравување на тој болен свет. Впрочем, нашите дела, нашите песни, романи и драми не се разликуваат многу од молитвите. И во уметноста и во молитвата многу зборови се малку, а малку зборови се доволно. Другото е светска тага, светско сочувство за сите понижени и навредени, за оние на маргините. И со уметноста и со молитвата создаваме златен штит на мудроста и човекољубието спротивставувајќи му се на злото – истакна Андоновски.

Основач и претседател на Меѓународниот книжевен форум „Златен витез“ е Николај Бурљаев, светски познат филмски артист кој, меѓу другото, ги играше главните улоги во филмовите „Иваново детство” и „Андреј Рубљов” на Андреј Тарковски и голем општествен деец. Според статутот на Фестивалот, неговата цел е поврзување на литературните дејци под девизата: „За моралните идеали, за извишување на душата на човекот“.