Ознака: Влахо

Откриените архитектонски структури на Влахо – уникатна појава во македонскиот неолит

Во тек се истражувањата на археолошкиот локалитет Влахо кај Живојно (Пелагонија), кои даваат одлични резултати за едни од првите земјоделски заедници во Европа. Мултидисциплинарните...

Сериозно е оштетен археолошкиот локалитет Влахо

Оштетувањата на овој археолошки локалитет се направени за време на подготовките на теренот за експлоатација на јаглен. Притоа, преку ископи на земја со механизација,...