Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26051)

За менаџирањето со цените на горивата

На берзанската цена не можеме да влијаеме, но секако можеме да влијаеме на давачките што се плаќаат спрема државата. Државата во минатото, во услови...

Путер или масло – што дебелее повеќе?

Здрава храна Често мислиме дека со користење масло наместо путер заштедуваме калории во исхраната, но тоа не е баш така… Маслото генерално се смета за...

Користењето приватен телефон на работа може да го намали стресот

Прелистувањето по социјалните мрежи на приватен телефон, резервирањето летови, дури и испраќањето брз одговор на апликација за пораки... обично не се поврзани со работата...

Мегаураганите стануваат реалност

Нова студија укажува на потребата да се воведе категоријата шест за мегаураганите, поради зголемената фреквенција на екстремни бури предизвикани од климатските промени. Научниците ја...

Центарот „Помпиду“ се затвора заради реновирање

Во втората половина на 2024 година Еден од најголемите музеи на модерната и современа уметност во светот, познат и како „Бобур“, во втората половина на...

Бронзени котли од времето на македонските кралеви Антигон Гонатас, Филип Петти...

Неколку котлиња се откриени во античките стратегиски кастели, како што е тврдината Кула, Бабино, во Демир Хисар, каде што се откриени пет дела од...

Македонско-париски незаборав за Роберт Бадинтер

Сакам да опишам еден париски миг, кој останува во современата македонска историја врзан за името на Роберт Бадинтер (1928-2024), кој неодамна замина со своето огромно научно и...

Изјава на високиот претставник во име на Европската Унија за смртта...

ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО СКОПЈЕ ПИСМЕНО СЕ ОБРАТИ ДО РЕДАКЦИЈАТА НА „НОВА МАКЕДОНИЈА“ ЗА ОБЈАВУВАЊЕ НА ИЗЈАВАТА НА ЖОЗЕП БОРЕЛ, ВИСОКИОТ ПРЕТСТАВНИК НА...

Течност на која помислуваме само кога заладува: Антифриз, сè што треба...

Голем број автомобили имаат систем за ладење што користи течност за ладење, односно популарно наречен антифриз, бидејќи ефикасно го отстранува вишокот топлина од механизмите...

Драстично поскапување на дел од катастарските услуги

Агенцијата за катастар го објави новиот ценовник, со промена на тарифниците, при што некои од услугите ќе поскапат значително, а некои ќе чинат и...