Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25785)

Милевски: Оваа енергија што нѐ краси мораме да ја зачуваме

Македонија има технички квалитет, а индивидуалниот е неверојатен, оти еден на еден се одлични. Одбраната не им е најсилната страна, а и играта без...

Непотизмот како матрица на структурно организирање на државата

Да биде уште поголем парадоксот на непотизмот како општествен феномен, дури и еден Авганистан, кој важи за земја во која буквално не се почитуваат...

Инспирацијата доаѓа и си оди кога сака, а уметникот е зависен...

Будимирка Поповска, уметница „Супа од чиопа и други фосфени“ е насловена изложбата на Будимирка Поповска во галеријата „Метаноја“, која претставува приказна за птиците чиопи што...

Долгот кон народот и долгот кон татковината

„Ние, богатите, благодарение на она што се тркаламе во изобилството на печалбите, мислејќи повеќе на своето лично и материјално богатство, само се стремиме да...

„Авангардно“ и „Конзервативно“

Продолжувам каде што сопрев: некадарноста е капиларно навлезена насекаде. Во партиите (сеедно дали се „леви“ или „десни“ и дали се на власт или не),...

Причината за смртта на Бетовен откриена од прамени коса

Тим од меѓународни научници откри дека композиторот имал генетска предиспозиција за заболување на црниот дроб и дека бил заразен со хепатитис Б Кој бил таткото...

Мразот на Арктикот на едно од најниските нивоа досега

Арктичкиот морски мраз природно варира во зависност од годишните времиња, се намалува во потоплите летни месеци, за да достигне минимум во септември, околу 50...

САД и Албанија во заеднички контранапад во сајбер-војната

Операцијата „Во лов“ резултира со неверојатно вредни сознанија и за нашиот сојузнички партнер и за сајбер-одбраната на САД, изјави за јавноста мајорката Катрина Чисман...

Генерален штрајк, возовите, автобусите и авионите не сообраќаат

Германија во блокада Германија вчера се соочи со генерален еднодневен предупредувачки штрајк во транспортниот сектор. Генералниот штрајк започнa на полноќ и ќе трае 24 часа,...

Повеќеслојниот проблем со „дивите пазарџии“

Голем број граѓани повеќе не можат да ги толерираат дивите продавачи иако многумина од нив пазарат кај нелегалните продавачи. Фактот што секојдневно се узурпирани...