Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25523)

Џинпинг предупреди на новата опасност од блоковската поделба

Судирот на блокови што доведе и до кризата во Украина може да биде поголема и долготрајна закана за глобалниот мир отколку самата моментална криза...

Уредување на зеленилото во Центар

Во рамките на пролетната работна акција што изминатите денови се спроведува на територијата на општината Центар, активностите на екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ се...

За името (не) постои дилема!

Како ќе биде запишана МПЦ-ОА, дали го загуби правото на придавката македонска? Кои се канонските правила за издавање томоси? Во историјата на Православната црква, Вселенската патријаршија...

Опасни игри под висок напон

Градскиот парк неодамна осамна во мрак и сето тоа „благодарение“ на граѓани што во ноќните часови „се забавуваат“ уништувајќи ги разводните кутии, кои се...

ФА-купот одбележува век и половина

Првото финале е одиграно на 16 март 1872 година (Вондерерс - Ројалс 1-0), а утрешното е 141-то (Челси - Ливерпул). ФА-купот стана многу популарно...

Нов исчекор на патот кон воведување шах во училиштата

Во принцип се договоривме дека ШФМ треба да контактира со Бирото за развој на образованието, каде што и ќе ја поднесеме програмата за шах...

Првпат одржливоста е критериум во регулативите на ЕП

Воспоставени се три кластер-региони, натпреварите во секоја група ќе се одржуваат во два кластера, што ќе ги намали патувањата за репрезентациите и за гледачите...

Оставината на кавгаџиите

И додека водечките македонски партии се караат и не сакаат да седнат ниту на заедничка маса, ДУИ веќе 20 години го користи тој политички...

Убиства на националните институции

Во многу земји во светот медиумите имаат премолчен договор, односно непишан морален кодекс за заштита на одредени национални институции. Тие институции ја претставуваат државата,...

Глобализацијата е мртва! Да живее глобализацијата!

Чудно како никој од овие феномени што го рекомпонираат светот денес не ја засега Македонија. А би требало. Особено прашањето на иднината на глобализацијата....