Ознака: фридом хаус

Македонија бележи пад во годишниот извештај на Фридом хаус „Нации во...

Македонија останува хибриден режим и во најновиот извештај на Фридом Хаус „Нации во транзит“. Фридом Хаус во таа категорија става 11 држави, кои имаат...

„Фридом хаус“: Македонија забележала напредок, но и силна политичка поларизација

Во најновиот извештај „Нации во транзиција“ на „Фридом Хаус“ се посочува дека Македонија забележала демократски напредок изминатата година, но се нотира и силна политичка...

„Фридом хаус“: Македонија има напредок, но останува „делумно слободна“ земја

Македонија во најновиот извештај на „Фридом хаус“ насловен „Слободата во светот 2023“, има годишен индекс на слободата 68 од можни сто поени, што е...

Македонија е во сивата зона на хибридните режими, според Фридом хаус

Објавен извештај за „нациите во транзиција“ Невладината организација Фридом Хаус објави извештај за состојбата со демократијата во 29 земји во транзиција насловен „Земји во транзиција...

Забележан пад на демократијата во целиот свет

Извештај на Фридом хаус Според последниот извештај на меѓународната невладина организација „Фридом Хаус“, земјите од Западен Балкан, вклучително и Србија, се во категоријата делумно слободни...

Делумно (не)слободни

Точно дека многу е тешко да се заведе некаков ред во шареноликата, со плевел обрасната медиумска градина која вирее во крајно дисфункционално општество и...

Делумно слободни, со повремен терор врз умот

Иако во текот на минатата година остварила мало подобрување во оваа област, Македонија и натаму се наоѓа во категоријата „делумно слободни“ држави. И така...

Веќе 20 години сме делумно слободни

Македонските граѓани уживаат делумна слобода, a генерално, забележан е пад на слободата во демократските вредности низ светот. Ова го оценија од американската невладина организација...

„Фридом Хаус“: Македонија е делумно слободна земја

Македонија е делумно слободна земја, оценува во најновиот извештај за слободата во светот американската невладина организација „Фридом Хаус“. Во извештајот за 2019 година, Македонија, на...

Загрижувачкиот пад на демократијата ја менува светската политичка мапа

Падот на демократијата во светски рамки е во алармантна состојба поради фактот што во голем број земји започнуваат да владеат авторитарни власти, пишува во...