Ознака: Уставниот

Уставниот суд промовира „ударничка“ работна недела!?

Одлуката на Уставниот суд да не се поведува постапка за иницијативите што ги оспоруваат измените на Законот за работни односи не е донесена едногласно,...

Констатирана спротивност со темелната вредност за слободно изразување на националноста

Уставниот суд на вчерашната седница донесе одлука со која се укинува делот „националност“ во Законот за матична евиденција. Уставниот суд оценил дека барањето на...

Нивици – генератор на политички и правни контроверзии

Речиси пет и пол години по потпишувањето на Преспанскиот договор со Грција, неговото спроведување во Македонија сѐ уште е тема што предизвикува политички и...

Политикантска уставноправна турлитава сервирана од Уставниот суд

Во една од експертските анализи по одлуката на Уставниот суд да не поведе постапка за оценување на уставноста на указот (и на Законот за...

Што доколку Уставниот суд утврди неуставност?

Она што се наметнува како дилема е дали реално може да се променат состојбите дома и на меѓународен план ако уставните судии оценат дека...