Ознака: упис

Објавен конкурсот за запишување во јавните средни училишта

За учебната 2024/2025 Министерството за образование и наука денеска го објави конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2024/2025 година. Во конкурсот се...

Уписи на УКИМ: Слободни 10.473 места за бруцоши на 23-те факултети

На 23-те факултети во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје денеска и утре се официјалните датуми од првиот рок за пријавување кандидати за...

Во средните училишта во првото пријавување се запишаа 12 996 ученици,...

Првото пријавување на учениците се реализираше преку електронско аплицирање на 20 и 21 јуни 2023 година. Прелиминарната ранг листа се објави на 22 јуни...

Уписите на ученици во средно образование во две пријавувања во јуни

Пријавувањето и запишувањето на учениците во средните училишта ќе биде во еден уписен рок со две пријавувања во јуни. Пријавувањето е почнато со електронско...

Полуматурантите да се фокусираат на стручното образование, тоа нуди поголема перспектива,...

Во пресрет на уписите во средните училишта На 20 јуни започнуваат уписите во средните училишта и јас упатувам апел до младите да се фокусираат на...

Средните училишта со здравствени струки нема вонредно да запишуваат ученици

Во средните училишта во државава кои имаат насоки од здравствена струка повеќе не ќе може вонредно да се запишуваат ученици. Од Министерството за образование...

Уписи на УКИМ: Четири факултети имаат по над илјада слободни места

Од 23-те факултети кои се во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје, четири нудат по над илјада слободни места за студенти кои...

Наставничке, не сум баш спремен. Седи, петка!

Инфлација на одлични ученици Квалификацискиот приемен испит во скопската гимназија „Орце Николов“, кој се спроведе поради поголемиот број пријавени ученици со сите петки, уште еднаш...

Над 14 илјади апликации стигнале при електронското пријавување за упис во...

Електронското аплицирање за упис во средно образование за учебната 2022/2023 година заврши во 15 часот. Пријавувањето почна на 10 јуни во 10 часот преку...

Учениците одат на распуст, од утре пријавување за упис во средните...

За околу 255 илјади основци и средношколци денеска е последниот училиштен ден во учебната 2021/2022. Годината завршува во редовниот термин и покрај одложениот почеток...