Ознака: УНЕСКО

УНЕСКО препорача Охрид да се стави на листата на светско наследство...

Центарот за светско наследство на УНЕСКО го објави извештајот на 125 страници на Реактивната мониторинг-мисија, која го посети Охридскиот Регион во јануари минатата година....

Францускиот багет на листата за светско културно наследство на...

Најверојатно Французите секогаш ќе бидат препознатливи по баретките, но и по багетот. Тоа е едно од објаснувањата зошто Франција го кандидира својот најпознат леб...

Царовска на состанок на УНЕСКО: Не дозволивме застој во образованието

Република Северна Македонија успешно се справува со пандемијата во делот на образованието и ќе спречи генерациска катастрофа, благодарение на фокусот кој беше и сè...

Поради затворањето на училиштата, на децата им се заканува генерациска катастрофа

УНЕСКО предупредува дека во светот во 2020 година бројот на ученици што не успеале да стекнат некои основни вештини, како што е читањето, што...

Пендаровски на чествување за Блаже Конески: Тој е поет на демократијата

Претседателот Стево Пендаровски, како покровител на чествувањето на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, преку видео порака се обрати на одбележувањето на овој голем...

Чествување на стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески во седиштето на...

Во седиштето на УНЕСКО во Париз, Франција, денеска во 16 часот ќе се одржи настан во чест на 100-годишнината од раѓањето на великанот на...

Стефоска иницира одземање на ингеренциите на Охрид и Струга

Министерката за култура и претседателка на Националната комисија на УНЕСКО, Ирена Стефоска соопшти дека ќе иницира пред Владата да им се одземат ингеренциите на...

Граѓаните го чуваат од заборав обичајот „Мартинки“

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2021“ во мал обем и со соодветен протокол, се реализираше по осми пат помеѓу 26.02-01.03.2021 во трговскиот центар „Капитол...

Распределени 11 милиони евра за проекти од културата

Со вонреден напор и под голем притисок кон комисиите, успеавме да ги селектираме најдобрите проекти за кои единствен критериум беше квалитетот, рече министерката за...

Извештајот за Охридскиот регион ќе биде доставен до УНЕСКО

Владата го разгледа и усвои Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион и напредокот во спроведувањето на препораките...