Ознака: Слонови

И слоновите се освежуваат на топлото време

Летните горештини кои се вообичаени за месец август дојдоа до израз деновиве, а неделава повторно имавме температури од 40 степени. Високите температури беа поттик...

Ново нафтено поле во Намибиjа ќе загрози 130.000 слона

Истражувачки проект што се реализира во Боцвана и во Намибиjа на африканскиот континент претставува закана за екосистемите, локалните заедници и за дивите животни, предупредуваат...

Мистериозна смрт на стотици слонови во Боцвана

Стотици слонови, наводно, мистериозно умреле уште од мај во делтата Окаванго во Боцвана. Земјата ја има најголемата популација на слонови во светот, се проценува...

Слоновите и носорозите се чувствителни на сонце

Некои од животните бараат места за почивка на сенка, на свежи локации во најтоплите часови од денот. Некои се повлекуваат во своите живеалишта, пештери,...