Ознака: Светски

Какво е чувството да се биде светски шампион

Едноставното издвојување на македонскиот ајвар како едно од најдобрите закуски во светот нѐ навраќа на прашањето за тоа колку Македонија ги користи своите конкурентски...

Светски поредок со различна симетрија на односите досега

Западот низ својата колонијална историја практикувал и усовршувал селективно толкување и раскажување на настаните, избирајќи да се прикаже себеси како основач на модерната цивилизација...

Африка ќе ги испишува правилата рамо до рамо со светските сили

Додека африканските земји бараат да ја редефинираат својата улога во променливиот глобален пејзаж, тие треба да продолжат со неврзаноста и да се стремат да...

Шифрин е на четири победи до рекордот на Вон, а на...

АЛПСКО СКИЈАЊЕ - СВЕТСКИ КУП Mикаела Шифрин се доближи до соборување на рекордот на скијачките за број на победи во Светскиот куп, со својата 78....

Нова идеја – светски првенства на секои три години

УЕФА и КОНМЕБОЛ го одбија предлогот за организирање на светските првенства на секои две години, кој го поддржуваше Арсен Венгер, а сега има идеја...

Aмериканците не сакаат повеќе да бидат „светски полицаец“

Дали јавноста во САД сака и натаму државата да е вклучена во меѓународните односи или треба повеќе да се фокусира на домашните проблеми, пишуваат...

Нов светски рекорд на Меклафлин, која истрча побрзо од финалистки на...

Во изминатите 13 месеци, Меклафлин истрча пет од шесте најбрзи времиња во историјата на 400 м со пречки. Нејзиното победничко време беше побрзо од...

Колку е реално Западот да го зачува својот триумфализам?!

Дури и во хипотетичкото сценарио целосно да не успее руската специјална воена операција во Украина, западните држави ќе мора да се справат со свет...

Се соочуваме ли со нов светски поредок

Европа ќе ја плати највисоката цена, вели меѓу другото хрватскиот аналитичар и додава дека доколку Русија не успее да ги постигне своите геополитички цели,...

Да се фокусираме на најударните светски предизвици

Редовното следење на четири алтернативни економски показатели би обезбедило многу поинаков поглед на споредбени резултати од она што произлегува од анализата заснована на БДП....