Ознака: свети климент охридски

Воспоставување и ширење на култот на Свети Климент Охридски

Култот на Св. Климент Охридски се организирал веднаш по неговото блажено упокојување и погребение во 916 година, а притоа се поттикнал и со богоугодниот...

Свети Климент Охридски

Најистакнатиот словенски просветител и рамноапостолен епископ Историските документи и другите извори говорат дека Св. Климент ги придружувал Кирил и Методиј на нивното патување во Рим,...

Свети Климент Охридски – духовник и човек од народот

Настани, симболи, алузии Многу книги, многу дела се напишани за животот и делото на Свети Климент. Но Пролошкото житие на светецот напишано на грчки јазик...

Најважната поука на Свети Климент е: „Тргај се од злото и...

Етика за млади Најзначајната етичка личност во нашата историја е Свети Климент Охридски, кој живеел пред единаесет столетија. Тој голем проповедник и наставник, писател и...

Делото на Свети Климент Охридски е од огромно значење за сиот...

Одржана свечена академија по повод чествувањето на Свети Климент Охридски По повод утрешниот црковно-државен празник Свети Климент Охридски, директорот на Комисијата за односи со верските...

Свети Климент учеше: Тргај се од злото и прави добро!

Етика за млади Најзначајната етичка личност во нашата историја е Свети Климент Охридски, кој живеел пред единаесет столетија. Тој голем проповедник и наставник, писател и...

Руската честитка за братскиот македонски народ наиде на негодување во Бугарија

За жал, имаме уште една руска провокација, која има за цел да забие клин меѓу Бугарија и РС Македонија и да ја искриви вистината...

Сменет директорот на Националната библиотека „Свети Климент Охридски“

Директорот Фремзим Даути се разрешува од должноста директор на Националната установа Национална и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“-Скопје, поради работа која не е во...

Се збогатува просторот во основното училиште „Свети Климент Охридски“ во Бутел

Изминатите два месеца општинските власти на Бутел интензивно работеа на облагородување на просторот во основното општинско училиште „Свети Климент Охридски“. Како што информираат општинските власти,...

Владина делегација положи цвеќе на споменикот на Свети Климент Охридски

Делегација на Владата денеска положи свежо цвеќе на споменикот на Св. Климент Охридски пред Народната и универзитетска библиотека во Скопје, по повод празникот 8...