Ознака: Санде Стојчевски

Поетеса што сака да ја фати светлината

(Катица Ќулавкова, „Мои страсти, мои страданија“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2019) И најбогатите литератури би посакале да ја имаат. Енергична, луцидна, брза на мисла и...

Суптилната лиричарка Наталија Недјалкова

Во убавиот крајморски град Бургас, еден од книжевните и културни центри на Бугарија, секоја година во мај се одржува манифестацијата „Свето слово“, значајна меѓународна...

Надахнати внатрешни патописи

(Славе Ѓорѓо Димоски, „Кумова слама“, издавачки центар „Три“, Скопје, 2018) Од значење е што првото признание со името на Анте Поповски го доби токму Славе...

Една како сто и една

(Цане Ризески, „Сто и една како една“, Паблишер, Скопје, 2017) Веќе со години ги следам песните и книгите на македонскиот поет Цане Ризески, тивок, ненаметлив...

Стилска монолитност и творечки зенит

(Зоран Анчевски, „Небесна пантомима“, „Темплум“, Скопје, 2018) Санде Стојчевски Еве една книга што, пред оној што сака да зборува за нејзините стојности, кој наумил да...

Зрела лирска објава

(Билјана Станковска, „Растурен круг на времето“, Феникс, 2018) Лириката обично се поврзува со конкретни односи, со личности, со чувства и со емоции, со атмосфера на...

Книжевник – секогаш упатен кон врвното

Бранко Цветкоски Литературниот профил на Санде Стојчевски, македонскиот лирски и поетолошки трагач по врвното, крајното и недостижното, кој деновиве ја исполнува седмата деценија од животот,...

Нашите убави лирски песни

Понекогаш е добро попроникливо да се загледаме во најблиското, да се увериме дека, за жал, како низ прсти ни протекуваат блесоци и дарови по...