Ознака: против

„Чебрен“ – за и против

Државен проект или јавно-приватно партнерство? Хидроцентралата „Чебрен“, како еден од најголемите и најважни енергетски проекти на државата, ја разбранува јавноста последниов период. Владата по повеќе...

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула

На непрочитано се дигна „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула, таа истата преамбула што ја промовира премиерот Ковачевски, со експресно отфрлање од неколку партии во власта, провладини...

Кисинџер против Кисинџер

Последниот предлог што дојде од Кисинџер како долгогодишен критичар на пристапувањето на Украина во НАТО е особено значаен. Што, всушност, се крие зад ваквите надворешнополитички...

Со транспарентност на институциите против дезинформациите

Во текот на изминатата седмица Институтот за комуникациски студии (ИКС) организира дебата со новинари, за нивните искуства во справувањето со предизвикот на дезинформациите, како...

Времето сојузник против енергетската криза, но до кога?

Октомври, па и почетокот од ноември се карактеризираа со топло време, што позитивно се одрази врз намалувањето на потрошувачката на електрична енергија и огревно...

Отпорот за одбрана на македонскиот идентитет е автентично македонски

Обидите за ставање на автентичниот македонски отпор за негово национално обезличување во контекст на геополитичките игри, влијанија и спротивставености, како и тезите за наводно...

Власта и опозицијата во Албанија се против формирање на општините со...

Претседателот на единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, Васил Стерјовски, во интервју за албанската телевизија (MCN) изјави дека...

Трас против воведување вонреден данок за фирмите

Британската премиерка Лиз Трас денеска изјави дека е против воведувањето вонреден данок на профит за енергетските компании за се помогне во решавањето на цените на енергентите. Таа...

Со книги против бомбите

Како Украинците ја користат литературата во воени услови Живеев во Киев откако Русија го анектира Крим во 2014 година и сега повторно сум внатрешно раселено...

Како против стагфлацијата

Стагфлација е состојба на економијата што се карактеризира со општ скок на цените (инфлација), проследен со пад на производството. Во економијата, во услови на...