Ознака: пораст

Бројот на дипломци што се враќаат во Кина во значителен пораст

Според „Сината книга за 2022 година за кинеските студенти од странство што се враќаат во Кина заради вработување“ објавена од Кинескиот сервисен центар за...

Кинеската економија пораснала за 5,3 отсто во првиот квартал

Според прелиминарните проценки, кинеската економија пораснала за 5,3 отсто на годишно ниво во првиот квартал од 2024 година, по растот од 5,2 отсто во...

Опседнати со негативни мисли, заборавивме да се грижиме за менталното здравје

Според експертите со кои се консултиравме, она што можеби најмногу загрижува е фактот што многу малку во јавноста се слуша за овој проблем, за...

Македонската економија ќе има благ пораст од 2,1 отсто во 2022...

Економиите на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија го надминаа нивото пред пандемијата и покрај негативното влијание од инвазијата на...

Tрошоците на живот во јануари пораснаа за 17,1 процент на годишно...

Трошоците на живот во јануари се зголемиле за 17,1 процент во однос на истиот период лани, а цените на мало се пораснале за 13,3...

Еврото зајакна во однос на доларот

На светските пазари курсот на европската валута во однос на доларот порасна минатата недела, откако американските и европските централни банки повторно ги зголемија каматните...

Во мрежата за шверц со наркотици сѐ повеќе вплеткани обични луѓе

Според експертите, меѓу најчестите причини поради кои обични луѓе пројавуваат криминална волја да шверцуваат дрога се нивната социјална загрозеност, беспарицата и финансиската безизлезност со...

Чудните патишта мигрантски

Пораст на бројот на бегалци од Куба на Балканот, а и во Македонија Со оглед на општиот впечаток, но и на официјалните податоци дека низ...

Малолетници се тепаат, се снимаат и објавуваат на социјалните мрежи

Според податоците на Министерството за внатрешни работи, бројката на регистрирани случаи на меѓуврсничко насилство е во пораст. Иако порастот е за само неколку случаи,...

ИЈЗ: Бројот на смртни случаи од ковид-19 за една недела зголемен...

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 9 до 15 ноември тестирани се вкупно 20.980 лица, што е зголемување од...