Ознака: ПИСА

Од 81 земја, учениците во Македонија на 61 место по математика,...

Резултати ПИСА 2022 Организацијата за европска соработка и развој (ОЕЦД) ги објави резултатите од меѓународното ПИСА-тестирање спроведено во 2022 година, во кое учествувале ученици на...

Работевме за да покажат повисоки резултати – 7.850 средношколци дел од...

Нашата држава оваа година четврти пат учествува на меѓународното ПИСА тестирање, заедно со 85 земји од светот. Станува збор за едно од најпознатите меѓународни...

Торпедираното oбразование ја потопува државата

Какво е образованието таква е државата. А тоа, според последните резултати од тестирањето ПИСА, ја позиционира државата на дното на светската ранг листа. Овие...

Македонските средношколци на крајот од листата

Македонија е рангирана меѓу последните земји според знаењето што го покажуваат учениците на 15-годишна возраст во областите од јазична писменост, математика и природни науки...