Ознака: печалбари

Со проактивност до промоција на македонските национални особености

Повеќемина Македонци се издигнаа во американското општество, но тие никогаш не ги заборавија своите македонски корени и култура. Во еден подолг период, Македонците во...

Двајца косовски печалбари казнети поради закани кон опозициски пратеници

Основниот суд во Приштина во изминатите 24 часа казни двајца печалбари, поради закани кон двајца пратеници од редовите на опозициските партии во Собранието на...

Гастарбајтерите од Кичево и Кичевско го живнаа градот, полни рестораните и...

Традиционално од средината на јули до крајот на август во Кичево престојуваат печалбарите од овој регион, кои во родниот крај го користат годишниот одмор....

Враќањето на печалбарите накратко ја подобри состојбата на трговците во кичевската...

Враќањето на печалбарите по повод Божиќните и новогодишните празници, изминатите две седмици го почуствуваа кичевските трговци, угостители, аптеки, занаетчии. Нивната работа се подобри, им...

За новогодишните празници се вратија печалбарите во Кичево

Сѐ додека во земјава за новгодишните празници не допатуваа печалбарите од Кичевско, Кичево наликуваше на подзаспан град без многу гужви во маркетите, локалите и...

Печалбарите го напуштија Кичево, трговците го бројат остварениот промет

По триесетина дена интензивен живот, предизвикан, пред се, благодарение на печалбарите од овој крај, кои периодот на годишен одмор го искористија да се видат...

Традиционална средба на Дехари со дијаспората од Кичевско

Како и претходните години така и годинава кога во земјава на годишен одмор доаѓаат печалбарите кои работат и живеат во западноевропските земји или преку...

Печалбарите се враќаат, но во значително помал број

Навиките на печалбарите од Кичевијата се менуваат, иако многумина повторно за празниците се вратија во земјава, сепак нивниот број е многу помал од претходните...

Печалбарите од Кичево и кичевско на средба со градоначалникот Фатмир...

Во угостителски објект во Кичево денеска се одржа традиционалната средба помеѓу дијаспората од Кичево и кичевско и градоначалникот Фатмир Дехари. На оваа средба присуствуваше...

Завршија веридбите, печалбарите се вратија назад

Печалбарите од кичевско се вратија во земјите каде што работат, откако претходно околу две недели престојуваа во земјава каде со најблиските ја дочекаа Новата...