Ознака: народен правобранител

Народниот правобранител ќе поведе постапка за Психијатриската болница во Демир Хисар

Институцијата Народен правобранител ќе работи на случајот со 17-годишникот со аутизам, за кој медиумите објавија дека имал нехуман однос во Психијатриската болница во Демир...

Дијабетичарите бараат помош од народниот правобранител, се жалат на доцнење на...

Во име на 44.000 дијабетичари Сојузот на здруженијата на дијабетичарите побара помош од народниот правобранител за скратеното право на здравствена заштита со доцнењето на...

Прекубројноста и несоодветните услови остануваат проблеми во затворите, посочи Зибери

Проблемите поврзани со прекубројноста на осудените лица и несоодветните материјални услови во кои што се сместени, што создава висок ризик од меѓузатвореничко насилство, и...

Народниот правобранител бара законски измени за финансиските друштва

Народниот правобранител во четвртокот укажа на случаи во кои корисници на брзи кеш кредити треба да платат и до осумпати повисока сума за трошоци...

Најтежок облик на дискриминација во две основни училишта: родители испишуваат деца...

Народниот правобранител констатирал зголемување од 20 проценти на покренати претставки за повреда на човековите права и слободи во споредба со минатата година. Најголемо повредување...

Преземаме мерки за заштита на децата, но тоа не е доволно,...

Свеста за правата на децата е значително подобрена и се преземени мерки за нивна заштита, но тоа не е доволно. Но, тоа не е...

Голем e бројот на ученици кои не знаат каде да пријават...

Голем дел од учениците не знаат каде да пријават повреда на нивното право, а најчесто училиштето го препознаваат како орган/институција каде што треба да...

Прекубројноста и несоодветните услови во затворите се нехумани и деградирачки, констатира...

Насер Зибери со бројни забелешки за условите во казнено-поправните установи Прекубројноста на осудените лица и несоодветните материјални услови во кои се сместени, несоодветно постапување на...

И правото на штрајк и на образование се загарантирани со Устав,...

Од почетокот на генералниот штрајк на 11 април, Народниот правобранител досега примил четири-пет претставки, сите поплаки од родители зошто не се во можност децата...

Народниот правобранител ќе го испитува случајот на Ембла

Недозволиво е ученици да бидат жртва на непоготвеноста на поединци да ги прифатат различностите и на истите да им биде отежнат пристапот до образовниот...