Ознака: медицински сестри

Во Македонија има недостиг од медицински сестри, посочено на симпозиум во...

Моментно во Македонија има недостиг од медицински сестри. Тој недостиг изнесува 50 проценти или околу 8.000 сестри, беше посочено на денешниот прв симпоизум на...

Бешлиовска: Статусот ,,договор на дело” најмногу ги одлева медицинските сестри од...

Статусот „договор на дело" најмногу ги одлева медицинските сестри од болниците. И апелираме во иднина да не се вработуваат сестри под договор на дело,...

Германија и Италија – ветени земји за македонските лекари и медицински...

Земјава се соочува со недостиг на одредени профили на здравствени работници. Најмногу недостигаат медицински сестри, општи лекари и лекари специјалисти. Причините за недостигот се...

Сали: Има незадоволство кај сестрите, системски работиме на решавање на нивните...

Знаеме дека има потешкотии, знаеме дека има незадоволство, меѓутоа систематски работиме едно по едно да ги решаваме нивните барања, истакна министерот за здравство Беким...

Повисоки плати за дел од медицинарите

Медицинските сестри и техничари, кои завршиле високо школо или специјализација, и на кои од 2015 година наваму тоа образование не им беше платено, од...

Почна обуката на медицински сестри за унапредување на примарната здравствена заштита

Министерството за здравство и Светската здравствена организација поддржани од Работната група за унапредување на сестринската дејност ја изготвија обуката за медицински сестри од примарната...

Во болница во Нови Пазар заразени се 60 лекари и медицински...

Дваесет лекари и 40 медицински сестри од Општата болница во Нови Пазар, Србија биле заразени со коронавирус, изјави директорот Мехо Махмутовиќ за РТВ Нови...

Унија на ЗМТАС: Сите медицински сестри што се префрлени треба да...

Сите медицински сестри што се префрлени, надополнети, преструктуирани од едно на друго одделение, во други институции, во ковид-центрите, треба да бидат платени под тие...

Во Куманово од коронавирус заболени медицински сестри и пазарни инспектори

Три медицински сестри, еден вработен во техничката служба на Инфективното оделение во Куманово се заболени од коронавирусот. Позитивен е и еден лекар од Куманово, но...

Медицинските сестри бараат две минимални плати

Бугарија Медицинските сестри кои се вработени во регионалната болница во Видин вчера организираа едночасовен прекин на работата во знак на незадоволство од кризата во здравствениот...