Ознака: литиум

Кои се најголеми производители на литиум во светот

Како што светот го зголемува производството на батерии и електрични возила, се предвидува дека побарувачката за литиум ќе се зголеми. Така, светскиот пазар на...

Американци, држете ги рацете подалеку од боливискиот литиум

Се заострува трката на светските сили за „белото злато“ Пораката „држете ги рацете подалеку од нашиот литиум“, која боливискиот претседател Луис Арсе им ја испрати...

Стратегиите за зелени технологии наспроти зелените оази

На Брисел му е потребен литиумот за да ги зголеми употребата на обновливи извори на енергија и производството на електрични возила, но локалните жители...

Формулата за зелената иднина на планетата лежи во литиумот

На повидок ново решение во процесот на декарбонизација Производството на литиум има главна улога во одржливата транзиција од фосилни горива, а еден од најголемите светски...

Боливискиот литиум не го собори Моралес од власт

Тотално е погрешна популарната теорија за симнувањето на Ево Моралес од власта Автори: Кит Џонсон и Џејмс Палмер Форин полиси   Скорашното отстранување на боливискиот претседател Ево Моралес...

Црното злато на иднината е бело

Литиумот за батерии веќе ја менува геополитичката слика на светот. Чиле го нарекуваат Саудиска Арабија на иднината, бидејќи има најголеми резерви на литиум во...