Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

Комедијанти

Дмитри Кабалевски (1904-1987) спаѓа меѓу руските композитори и педагози што оставиле длабок печат во историјата на музиката. Во некогашниот голем Советски Сојуз добил голем...

Ашкенази

По 70 години активно учество во создавањето на современата историја на музиката, на 17 јануари годинава, врвниот пијанист и диригент со светска слава, Владимир...

Лебедово езеро

„Лебедово езеро“ на Петар Илич Чајковски (1840-1893) е првиот балет на врвниот мајстор на рускиот романтизам (подоцна ги напишал и „Заспаната убавица“ и „Оревокршачка“)....

Брзај полека

Во 2007 година некогашното чудо од дете, а тогаш веќе виолинист со светска слава, Џошуа Бел (роден на 9 декември 1967 година во Блумингтон,...

Судбината на Воцек

Историјата на музиката го запознала Албан Берг (1885-1935) како еден од најталентираните ученици на Арнолд Шенберг (1874-1951). Но неговото творештво било премногу значајно за...

Мрачната (јавна) тајна

Пијанистот Свјатослав Рихтер (1915-1997) со право важи за еден од најголемите пијанисти на 20 век. Со исклучителната длабочина на изведбата, со неверојатно топлата боја...

Крунисување

Во март 1883 година, во екот на оркестрирањето на операта „Мазепа“ (работена според истоимената историска поема на Пушкин), Петар Илич Чајковски (1840-1893) добил две...

Илјада и една ноќ

Среде студот во зимата 1887/1888 година, Николај Римски-Корсаков (1844-1908) решил конечно да ја реализира намерата што долго тлеела кај него - да ја заврши...

Прошетка низ Шпанија

Во 1887 година, Исак Албенис (1860-1909) ја напишал Шпанската свита бр. 1 опус 47. Првенствено замислена како збирка од претходно напишани (необјавени) композиции за...

Раскошниот импресионизам

Во втората половина на 19 и на почетокот на 20 век музиката во Франција се развивала во две насоки: првата, која се темели на...