Ознака: Киро Донев

Три поводи за незаборавна дружба со омилениот детски писател

Во големата семејна библиотека на Киро Донев, сместена во потпокривот на неговиот дом во селото Моноспитово, во весела атмосфера минавме еден незаборавен час во...

Писателот Киро Донев се сретна со учениците на ОУ...

Фотовест Минатиот петок, во рамките на одбележувањето на Месецот на книгата, познатиот македонски писател за деца Киро Донев го посети основното училиште „Димитар Влахов“ во...

Жими Климе, го сакам Диме!

Од творештвото на писателот за деца и млади Киро Донев Во животот, верувајте, човек може да налета на сешто. Еве да ве прашам нешто: - Дали и...

Збогување со летото

Од творештвото на писателот Киро Донев Пожарите на летото згаснуваат веќе. Во градината, ене, свенува и последното летно цвеќе. Опустеа плажите и летувалиштата. Повторно живнаа градинките и училиштата. Со...

Книгата „Јамболлија што лае“ на Киро Донев објавена во...

Книга на познатиот македонски писател за деца Киро Донев, „Јамболлија што лае“, неодамна е објавена во Босна и Херцеговина. Делото од македонски го преведе...

Македонските автори за деца Киро Донев и Трајче Кацаров во Ново...

Во ООУ „Мануш Турновски“ во Ново Село, минатата среда успешно беше организирано книжевно дружење со македонските автори за деца Киро Донев и Трајче Кацаров....

Претставени „Тајни незнајни“ – најново дело на Киро Донев

Издавачката куќа „Македоника литера“ деновиве ја објави најновата книга на познатиот македонски писател Киро Донев, „Тајни незнајни“, која содржи седумдесетина стихувани и римувани прозни...

Пролетта во стиховите на писателот Киро Донев

Драги деца, на 21 март 1942 година е роден познатиот македонски писател за деца и млади Киро Донев. На нашиот драг пријател и соработник...

Дневникот на Дедо Мраз

Од творештвото на писателот за деца и млади Киро Донев Можеби сте знаеле, а можеби и не. Но, што ќе ви кажам сега – вистина...

Мемоари од писателските дружења низ Европа

Нова книга на Киро Донев Познатиот македонски писател за деца и млади Киро Донев (79) неодамна објави нова книга со наслов „Летопис на душата“, мемоари...