Ознака: Индустријата

Индустријата на жабри

Падот на прометот на индустриското производство е многу негативен показател. Без поттик и развој на индустријата ќе имаме уште поголеми проблеми со економскиот раст...

Како кластерите во Кина ја поттикнуваат индустријата

Повеќе тимови со задача истовремено да конструираат 14 брода, секој со различни функции, се ангажирани со синхронизирана и координирана работа на пристаништата во сопственост...

Индустријата на бродови за крстосување е подготвена за нова златна ера

Со лансирањето на домашната линија и враќањето на меѓународните оператори, секторот е подготвен за „квантен скок“ Во услови на глобално закрепнување на патувањето со крстосувачки бродови,...

Индустријата за чипови со уште поголема брзина напред

Нов државен инвестициски фонд (од 300 милијарди јуани) за секторот за производство на полупроводници Според реномираниот „Ројтерс“, Кина подготвува нов државен инвестициски фонд што треба...

Индустријата останува без работници

Последните статистички податоци и анализи покажуваат намалување на бројот на работници во повеќе индустриски сектори и трудоинтензивни дејности. Каде заминуваат овие работници и како...

Индустријата на инфузија

Производството во македонската индустрија паѓа веќе четврти месец по ред. Најголем пад од дури 10,4 отсто има во преработувачката индустрија, која учествува со околу...

Индустријата ги губи работниците

За тоа кол­ку но­ви­те по­да­то­ци, од­нос­но на­ма­лу­ва­ње­то на бро­јот на ра­бот­ни­ци­те е сиг­нал за вло­шу­ва­ње на со­стој­би­те и ка­ко да се дој­де до на­ми­ну­ва­ње...

Се намалува оптимизмот за заздравување на индустријата

Несоодветните мерки што се преземаат за намалување на ефектите од кризата врз реалниот сектор, бавниот процес на вакцинацијата и мерките за заштита од ширење...

Паѓаат и индустриското производство и бројот на работниците во индустријата

Индустриското производство во јули паднало за 9,5 отсто, додека во истиот период бил намален бројот на работници во индустријата за 6,2 отсто, покажуваат најновите...

Индустријата е на колена, извозот е пред колапс!

Наместо Владата да се зафати со решавање на овие проблеми преку спроведување структурни реформи и вистински развојни политики за зголемување на продуктивноста и извозната...