Ознака: Живојно

Откриените архитектонски структури на Влахо – уникатна појава во македонскиот неолит

Во тек се истражувањата на археолошкиот локалитет Влахо кај Живојно (Пелагонија), кои даваат одлични резултати за едни од првите земјоделски заедници во Европа. Мултидисциплинарните...

ОЈО Битола иницира истрага за уништување на дел од археолошкиот локалитет...

Основното јавно обвинителство - Битола донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно физичко и едно правно лице под сомнеж за уништување на источната...

Нови археолошки истражувања во Породин и Живојно

Неодамна завршија археолошките истражувања на локалитетите Велушка Тумба кај Породин и Влахо кај Живојно. Годинашното истражување беше насочено на едни од најраните неолитски населби...