Ознака: Европа

Нема нужност од „добрососедски надзорен орган“ на патот кон Европа

Македонскиот евроинтеграциски пат да ги заобиколи уценувачките „правила“ на Атина и Софија Земјите членки од регионот наместо да бидат спонзори и поддржувачи на своите соседи...

Совршена бура – сите преобразби на македонското општество и на македонската...

Ивица Боцевски Зошто македонската преобразба беше далеку посложен процес од демократизацијата во остатокот од Централна, Источна и од Југоисточна Европа? „Сите среќни семејства си наликуваат...

Колкумина се затскриваат зад „двојните вредности“ на старата дама

Кога не може Европа, Македонија самата сака да се заштити од бугарското лицемерство Очигледно се работи за класично бугарско лицемерство што се продава пред европските...

Карта што покажува места во Европа во кои не живее никој

Оваа карта ги покажува местата во Европа во кои не живее никој. На картата на прв поглед нема ништо чудно, освен што секое парче...

Мигови во кои сме биле многу поблиску до Европа и до...

Иако редовно Министерството за култура декларативно дава приоритет на заштитата на културното наследство, државата сѐ уште не се зазела вистински за исполнување на нашиот...

Доста изразување загриженост, неопходни се ефикасни зафати!

Комитетот на министрите на Советот на Европа (КМ на СЕ) во одлуката од март изрази „сериозна загриженост за неспроведувањето на групата пресуди од страна...

Ако Европа не покаже владеење на правото во Унијата, тогаш нејзиното...

За време на викендов, поточно до сабота, 15 јуни, властите од Софија треба да достават детална информација до Комитетот на министрите на Советот на...

„Чуварите на формулата“ – најдобар филм, награди и за два...

ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ НА ФЕСТИВАЛОТ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА Фестивалот на Југоисточна Европа, „СЕЕ ФФ 2024“, годинава го имаше своето 14. издание во Париз, деветто во Берлин,...

Европа пред избор на најдесничарскиот парламент досега

Социоекономската криза и светската геополитичка нестабилност ги разбудија егзистенцијалните и безбедносните прашања и дилеми кај електоратот - прашања на кои радикалната левица, либералите и...

Европа се пишува со М, со големо М

Ако се гледаме како народ што битисува од Табановце до Meџитлија, тоа не сме ние. А Преспанскиот договор нѐ сместил токму во тој омеѓен...