Ознака: Духовден

Увозот драстично ја намали побарувачката и работата на вранештичките грнчари

Традицијата за празникот Духовден да се купува вранештичко дуле и да се дава за душа се намали последните десетина години, откако во земјава има...

Денеска е Задушница за починатите, утре е Духовден, роденденот на црквата

Овој викенд православните христијани ги одбележуваат Задушница и Духовден, а традиционално секоја година во овие денови е забележана масовна посета на гробиштата низ земјата. Задушница,...

Петок пред Духовден – неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците, 10 јуни (петок) 2022 година, Духовден, петок пред Духовден, е неработен...

Два различни дена, со различни црковни значења

ВИКЕНДОВ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЈАНИ ГИ ОДБЕЛЕЖУВААТ ЗАДУШНИЦА И ДУХОВДЕН Свештениците на Македонската православна црква - Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да му се посветат...

Задушницата е за починатите, Духовден е роденденот на црквата

Граѓаните честопати ги изедначуваат празниците Задушница и Духовден, кои овој викенд ќе се одбележуваат меѓу православните христијани, како денови на еден ист празник посветен...

Свештениците апелираат да се престане со суеверијата за задушница и Духовден

Свештениците на Македонската православна црква - Охридска архиепископија веќе неколку години апелираат верниците да ги напуштат суеверните обичаи и да му се посветат на...

Следниот петок неработен ден за граѓаните од православна вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека 14 јуни, петок пред Духовден, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Македонија. Духовден...