Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24572)

Кратките филмови се како хаику-поезија

Краткометражниот филм е како да раскажуваш виц, мора да има почеток, средина (конфликт) и крај. Или те разбрале и им е смешно или не,...

Црвениот Свештеник

Кога ќе се спомене името на Антонио Вивалди (1678 - 1741) првата асоцијација секогаш се „Годишните времиња“. Да, циклусот од четири концерти („Пролет“, „Лето“,...

Годинава најмногу ќе патуваат музичарите и уметниците

Во Годишната програма на Министерството за култура, во делот на меѓународна соработка и соработка со УНЕСКО, се вклучени сите турнеи и претставувањата на македонската...

Европската комисија ги смирува тензиите во Тирана

Делегација на Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент побара кризата во Албанија да се реши со дијалог меѓу Владата и опозицијата Поради длабоката политичка...

Во градежништвото има работници од Индија

Сопствениците на градежната компанија од Самобор, Лејла и Даниел Крежиќ, две години преку оглас неуспешно се обидувале да најдат работници за хидроизолација. Барале и...

Хрватските хотелиери ќе увезат 10.000 Филипинци

Владата на Хрватска ги зголеми квотите за работни дозволи за странците на 65.000, но се проценува дека во домашниот туристички сектор сѐ уште има...

Порамномерно да се инвестира низ целата држава

Повеќето од градовите, освен Скопје, стагнираат поради што бизнисмените велат дека за економски раст се потребни инвестиции низ целата земја, како и подобро менаџирање...

Нови „азовски“ санкции против Русија

Најновиот чин на западна солидарност со Украина, која во март одржува претседателски избори, за Кремљ е повеќе во функција на зајакнување на разнишаните позиции...

Потребни се сериозни санкции против Русија

На 13 февруари, група американски сенатори од редовите на двете најголеми партии, предводени од републиканецот Линдзи Грем и демократот Роберт Менендез, предложија закон со...

Значењето на Моравската мисија

СВЕТИ КОНСТАНТИН-КИРИЛ ФИЛОЗОФ (2) По повод 1.150 години од блаженото упокојување на св. Константин-Кирил (†869 - 2019), „Нова Македонија“ во три продолженија објавува текст за...