Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24382)

„Про музика“ – петта книга на музикологот Костадин Костадиновски

Сто и педесет рецензии за концерти на домашни и странски музички уметници, есеи, портрети, интервјуа, занимливости и анегдоти содржи „Про музика“ - петтата книга...

Си замина златното дете на македонскиот рокенрол

Момчето со голема харизма и со мила ѕвезда, кое премногу брзо го живееше животот, во последно време подготвуваше нов музички материјал и големо враќање...

Случајот „Агрокор“ – најголемиот пораз за Хрватска, победа за Пленковиќ

Додека ХДЗ и привилегираните доставувачи слават поради постигнувањето на спогодбата за спас на „Агрокор“, даночните обврзници имаат причина за загриженост, пишува „Индекс“ Постигнувањето на спогодбата...

Кои се трендовите во дигиталната технологија за 2018 година?

Кога се во прашање трендовите, не е важно на што се однесуваат - дали е тоа модата, некој автомобил или, пак, дигитален тренд -...

Дигитализацијата го менува начинот на развивање на фирмите

Воведувањето компјутерски системи и наоѓањето на софтверски решенија во компаниите е неопходно во насока на нивна промоција, како и зголемување на ефективноста и ефикасноста...

Поголем дел од Тетово без вода

Дефект на примарна водоводна мрежа, односно на една од главните цевки во Тетово, е причина да нема вода во поголем дел од градот. Јавното...

Бигорскиот манастир исполнет со верници од соседството и од Европа

Во чест на рождеството на свети Јован - Претеча (7 јули), патронот на македонското древно светилиште „Свети Јован Крстител“, во саботата беше одржана божествена...

Охридската патријаршија како титуларна црква на царството

ЗОШТО САМУИЛОВОТО ЦАРСТВО БИЛО СЛОВЕНСКО И МАКЕДОНСКО? (3) По повод 1.000 години од падот на Самуиловото македонско царство (1018 -2018), доктор Илија Велев, како редовен...

ЕУ со своја армија во 2030 година?

Европската Унија од ден на ден е сѐ поблиску до финализирање на идејата за формирање единствена европска армија што ќе ги заштити државите од...

Врската помеѓу Хрватска и Македонија низ 30 илјади збора

Првиот голем Хрватско-македонски речник (претходно постоеше само џебно издание) ќе им биде од корист на студентите по македонски јазик во Хрватска, кои, за чудо,...