Ознака: длум

ДЛУМ ја отвора изложбата „Експериментален цртеж“

Изложбата „Експериментален цртеж“ ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во уметничкиот центар „Арт хаб“ во Скопје. Во ова издание на изложбата на Друштвото...

Годишната изложба отворена со протест: ДЛУМ е сираче кое од сите...

Членовите на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) вечерва во „Мала станица“ ја отворија својата Годишна изложба и воедно одржаа протест од кој...

И по 75 години постоење, ДЛУМ сѐ уште е потстанар

ДИЈАНА ТОМИЌ РАДЕВСКА, ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА УМЕТНИЧКИОТ СОВЕТ НА ДЛУМ Кога ќе направите една ретроспектива низ годините, кои најзначајни имиња, настани, дела одиграа најсилна улога врз...

Дела на 292 автора во чест на 75 години ДЛУМ

Друштвото на ликовните уметници на Македонија одбележува голем и значаен јубилеј, 75 години од формирањето и постоењето на друштвото. По тој повод, на 1...

Дела на 292 македонски уметници за 75 години ДЛУМ

Друштвото на ликовни уметници на Македонија годинава одбележува значаен јубилеј - 75 години од формирањето, а по тој повод на 1 декември во Национална...

Малиот формат се враќа кон пејзажот

Изложба на ДЛУМ Друштвото на ликовни уметници на Македонија, под покровителство на Град Скопје и Министерство за култура, ја отвори изложбата „Мал формат“, која ќе...

Цртежи како одговор на „новата“ реалност

Изложба на ДЛУМ Друштвото на ликовните уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура и Град Скопје, во рамките на манифестацијата „Скопско културно лето“,...

„ДЛУМ нова генерација на млади“

Во организација на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ), вечерва, во 19 часот, ќе биде отворена изложбата „ДЛУМ нова генерација на млади“, во...

Просечноста – норматив за уметниците на ДЛУМ

„Првиот грев - првата доблест“ претставува хеуристички конципирана тема што ја извлекува „непослушноста“ (според наводите, со потекло од еврејско-христијанската традиција) како наследен грев на...

„Зимскиот салон“ на ДЛУМ на темата „Првиот грев – првата доблест“

Друштвото на ликовните уметници на Македонија, под покровителство на Министерството за култура и градот Скопје, а во соработка со Националната галерија на Македонија, го...