Ознака: дебелина

Денес во светот има околу една милијарда дебели луѓе

Зголемени стапките на дебелина Во триесетте години помеѓу 1992 и 2022 година, стапките на дебелина кај децата и адолесцентите се зголемени за четири пати, додека...

Физичката неактивност кај децата една од клучните причини за дебелина

Во нашата држава, дебелината кај возрасните е зголемена за 13,6 отсто, а кај децата и адолесцентите за 7,4 проценти споредено со 1990 година. Постојат...

ИЈЗ: Дебелината во Македонија на високо ниво, над 30 отсто од...

Дебелината кај возрасните и децата во Македонија е стабилно на високо ниво, информираат од Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) по повод Светскиот ден на...

Дебелината го зголемува ризикот од ментални нарушувања

Дебелите луѓе имаат значително поголем ризик да развијат ментални болести. Ова се однесува на сите возрасни групи, при што жените страдаат од повеќето болести...

СЗО: Третина од седумгодишните деца во Македонија се со зголемена телесна...

Вкупно 32 отсто од децата на седумгодишна возраст во Северна Македонија се со зголемена телесна тежина, а 15 проценти се дебели, покажуваат најновиот Извештај...

Дебелината фактор за ширење на вирусот кој предизвикува грип

Дебелината може да биде причина за пренесување на вирусот кој предизвикува грип, се наведува во едно ново истражување. Во студија, спроведена во Манагва, Никарагва,...

На дебелите луѓе им недостига еден витамин

Дебелите луѓе на кои масните наслаги им се таложат околу половината имаат недостаток од витамин Д, откри новата студија кој ја изработи Универзитетот во...

Ова е главниот виновник за дебелината, а го користиме секојдневно

Тим Бентон, професор од Универзитетот Лидс, изјавил за ББС дека билното масло е еден од главните виновници за дебелината во светот! Најчесто станува збор за...