Ознака: Ветото

Отстранување на ветото и македонските ЕУ-интеграции

Соочена со новите предизвици од војната во Украина, на Европската Унија ѝ е тешко да се одлучи како да се справи со нив. Тензијата...

Унијата размислува да го укине ветото

Деновиве, германскиот канцелар Олаф Шолц повторно ја наметна идејата за укинување на правото на вето при гласањето во рамките на ЕУ, по пат на...

Како Бугарија ја саботираше комисијата за историја и го подготвуваше ветото

Проблемите во работата на комисијата значително се усложнуваат со врамувањето на нивните хегемонистички позиции во „резолуција“ во бугарското собрание, по што следуваше уценувачкиот „објаснувачки...

Исходот по ветото

Ветото за почеток на преговорите со ЕУ од страна на источниот сосед веќе е реалност. Тоа помалку ја изненади опозицијата, додека позицијата не, бидејќи...

Ветото е проклетство што полека но сигурно ќе ја сотре Европската...

Секогаш кога ветото се користи за закани и уцени од државите-членки, Европската Унија се оддалечува од своите слободарски принципи. Како можеме да говориме за...