Ознака: Весна Мојсова-Чепишевска

Македонскиот јазик, литература и култура се факт и предизвик за светската...

Каква иронија на историјата, народот чии предци им го дале на Словените првиот литературен јазик, беа последни на кои им се призна јазикот како...

Уште утре треба да почне новото поглавје на развојот на македонистиката...

По големиот интерес и постигнатите резултати со афирмацијата на македонистиката на Универзитетот во Риека во изминатите деценија и половина, откако заеднички го чествувавме јубилејот,...

Романот „Излезе сејачот да сее“ е вистински споменик на Конески

Критика на Весна Мојсова-Чепишевска Објавен е првиот критички одглас за првиот и досега единствен роман за Блаже Конески, со наслов „Излезе сејачот да сее“ од...

Македонскиот збор уште посилно да одекне низ светот, порача Мојсова-Чепишевска

Дали направивме доволно оваа година, најверојатно ќе покаже времето пред нас, но знаеме дека го сторивме сето она што можевме не само за да...

Мојсова-Чепишевска: Странските македонисти се најголеми лобисти што го пренесуваат македонскиот јазик...

Во сите учесници на летните, а од минатата година и на зимските школи, како и во сите професори, предавачи, лектори, преведувачи, студенти кои ги...

Конески беше граѓанин на светот и универзален човек

Весна Мојсова-Чепишевска, авторка на „Конески како тестамент“ Оваа книга е скромно, но искрено исчитување на еден дел од великозначното дело на Конески. Конески како син...

Шест децении од отворањето на првиот лекторат по македонски јазик во...

Денеска, на Денот на македонскиот јазик, со свечен, виртуелен настан ќе бидат одбележани 60 години од отпочнувањето на изучувањето на македонискиот јазик, литература и...

Творештвото на македонските жени писатели

Димитар Пандев ќе зборува за женскиот поетски стимул во македонскиот 19 век, Весна Мојсова-Чепишевска за првите дами на модерната македонска поезија, а Милица Димитријовска-Радевска...

Промоција на книга од Весна Мојсова-Чепишевска

Промоција на книгата „Клуч во клучалката на детството“ од Весна Мојсова- Чепишевска, во издание на „Матица македонска“, ќе се одржи вечерва во 19.19 часот...