Ознака: бугарскиот

Кашина – симбол на македонската борба против бугарскиот шовинизам

Во еден допис од Белград, публикуван во весникот „Ден“, била изнесена констатацијата дека Кашина е „прелудиум на онаа грандиозно-страшна борба, која допрва ќе почне...

Храброста на партизаните го поплочи патот кон македонската државност

Првите години на народноослободителната и антифашистичка борба биле особено тешки, бидејќи бугарската армија и полициски сили биле повеќебројни и подобро вооружени од првите македонски...

Американско-македонска историска комисија за шут-карта на бугарскиот ревизионизам

Она што поранешниот претставник на Меѓународната кризна група за Македонија го дава како совет до американската администрација повеќе личи на еден вид ултиматум што...

Бугарскиот карван ќе врви сѐ додека ние самите не го сопреме

И покрај германската резолуција и барање за воздржување од нови услови, Бугарија си очекува напредок, и тоа по нејзини критериуми: во работата на историската...

Росен Жељазков, претседател на бугарскиот парламент

Пратениците го избраа спикерот на 49. Народно собрание на Бугарија Од вчера, Росен Жељазков е избран за претседавач на 49. Народно собрание. Според Уставот, Бугарија...

Македонските револуционери и бугарскиот јазик

Точно 70 години од потпишувањето (1947) на првиот меѓудржавен југословенскo- бугарски договор за пријателство, соработка и меѓусебна помош, владите на Р Македонија и Р...

Македонските ученици особено не се добри во познавањето на бугарскиот јазик

Како резултат на својата педантност, Ватрослав Облак во својот труд „Македонските студии“ запишал повеќе од сто збора што се карактеристични за македонскиот јазик. Меѓу...

Ќе влезат ли конечно и Македонците во преамбулата на Уставот?

Што се крие зад бугарското барање за промена на македонскиот устав со внесување на бугарскиот народ во преамбулата? Откако слегна прашината по парадните посети...

Бившиот генерал со нова офанзива кон Македонија

Вчерашното свикување на бугарскиот консултативен совет за национална безбедност по барање на бугарскиот претседател Румен Радев предизвика мноштво реакции во Македонија, но и во...

Петка или единица за бугарскиот предлог

Симптоматично за македонската јавност е што и покрај интензивната комуникација меѓу двете страни и големиот број изјави на официјални претставници во преговорите, никој не...