Ознака: болести

Модерни трендови во третман на срцеви заболувања

Како да се лекуваат веќе настаните срцеви проблеми? Кои се современите начини на лекување на срцевите болести? За дел од нив веќе сме сигурно...

Витаминот П нѐ штити од разни болести

Сигурно веќе сте слушнале за терминот „витамин П“. Ако не сте слушнале, издвојуваме сѐ што треба да знаете за овој релативно нов концепт во...

Повеќе нации се подготвуваат за „здравствени катастрофи“ поттикнати од климатските промени

Светската здравствена организација (СЗО) предупредува дека климатските промени ќе поттикнат различни здравствени ризици, кои се во фокусот на вниманието на глобалните разговори за климата...

Три раси на кучиња што се отпорни на многу болести

Животни Како и кај луѓето, здравјето на кучињата зависи од различни фактори, како генетика, исхрана, начин на живот... Меѓутоа, постојат раси што се познати по...

СЗО ги рангира најсмртоносните патогени, меѓу нив е и мистериозната „болест...

Светската здравствена организација соопшти дека подготвува нова листа на патогени кои се сметаат за ризични да предизвикаат пандемии или епидемии, па треба внимателно да...

Болести на простата – современ пристап во лекувањето

Во болести на простатата се сметаат: бенигната хиперплазија на простата (БПХ), воспаленијата – простатитот како и малигните заболувања (аденокарцином, сарком) Автор: Прим. д-р Илберт Адеми,...

Една крвна група е најотпорна на повеќето болести

Луѓето со крвна група 0 се посебни затоа што можат да им дадат крв на сите други групи, но сепак можат да примаат крв...

Болести и климатски промени ќе го плашат светот и во наредните...

Според безбедносната американска студија, светот во наредните две децении ќе биде подложен на поинтензивни каскадни и глобални предизвици, почнувајќи од болести и климатски промени...

Има ли пилот во Комисијата за заразни болести!?

Нема тука логика, само избегнување одговорност. Расте бројот на случаи, не е доволно да биде виновен „примитивниот народ“ што не дава контакти, туку треба...

Медитација – древен лек за болестите на модерната доба

Медитацијата постои откако постои светот и е составен дел на сите религии и култури. Има благотворно дејство на умот и на телото и ни...