Ознака: Бистрица Миркуловска

Најубави рози

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Недела е – светло сончево утро. Дедо Војдан и внуката Роза во градината одбираат трендафили. Ги гледаат со празнична возбуда,...

Илина

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Многу одамна селата биле со куќарки плитарки покриени со ’ржаница. Околу куќарките имало дворови со бавчичиња, подалеку нивје и...

Што станало со Ѕуницата

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Едно пролетно утро од дванаесет кожурци излетале дванаесет пеперутки. Си биле мошне слични: исти белузлави крилца, исти слаби ножиња,...

Од Ангела до Шахрија

Драги деца, и денеска имаме нешто посебно. Специјално за „Колибри“, Бистрица Миркуловска, најстарата, но вечно млада писателка за деца и возрасни напиша своја азбука,...

Црвеното чадорче

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Еднаш, не многу одамна, во еден недалечен град живеела една баба, којашто од сите дванаесет месеци најмногу го сакала...

На Вардар

Од творештвото за деца на писателката Бистрица Миркуловска Надвор нѐ заслепи сончев ден. Подмижнавме. - Жешко ќе биде – како вчера рече Влатко. - Да одиме...

Палави облачиња

Облачињата секогаш биле разиграни и весели. Го прескокнувале виножитото. Со Сонцето играле криенка, а тоа им се лутело,зашто не сакало да мижи! Најмногу сакале...