Ознака: берлински ѕид

Разликите помеѓу Западот и Истокот и натаму се забележуваат

Триесет и една година од падот на Берлинскиот ѕид 9 ноември 1989 година е историски ден како за Германија така и за цела Европа. На...

Падот на Берлинскиот ѕид не ги сруши разликите

  Деветти ноември 1989 година е историски ден како за Германија така и за цела Европа. На тој ден падна ѕидот кој го делеше Берлин...

Нова шанса да се потсети Европа зошто треба да е обединета

Европа денеска одбележува три децении од падот на Берлинскиот ѕид, на 9 ноември 1989 година, епохалниот настан што ја симна Железната завеса, која го...

За јавноста отворен тунелот за бегство под Берлинскиот ѕид

Тунел под Берлинскиот ѕид, кој служел за бегство во Западна Германија, денеска првпат е отворен за јавноста. Тунелот под улицата Бернауер го отвори градоначалникот на...

Лекции од падот на Берлинскиот ѕид

Падот на Берлинскиот ѕид во ноември 1989 година означи крај, ама не на целата историја како што анализираше Френсис Фукујама, туку само на едно...

Како Паневропскиот пикник ја урна Железната завеса

Три децении откако одигра клучна улога во падот на Берлинскиот ѕид, има затишје на фронтот на малиот едностран граничен премин помеѓу Австрија и Унгарија,...

Три децении од падот на Железната завеса

Унгарскиот премиер Виктор Орбан и германската канцеларка Ангела Меркел денеска во пограничното место Шопрон ќе ја одбележат 30-годишнината од падот на Железната завеса, сеќавајќи...