Ознака: бдп

Ниту спринт ниту маратон не ни помагаат доколку не го направиме...

Податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го прикажуваат нивото на европскиот БДП по жител во 44 земји во тековни американски долари. Најбогатите нации во...

БДП на Кина се зголеми за 5,3 отсто на годишно ниво...

Бруто-домашниот производ (БДП) на Кина порасна за 5,3 отсто на годишно ниво во првиот квартал од 2024 година, покажаа податоците на Националното биро за...

Се однесуваме како БДП да го билдаме со производство на нафта...

Изборните денови што се паѓаат среде работна седмица се неработни за вработените во државните институции, но и за приватниот сектор. Но како се одразува...

Западен Балкан има БДП понизок за 18 проценти поради помала вклученост...

Малата инволвираност на жените во општеството не значи само загуба за самите жени, туку значи загуба за целото општество. Согласно спроведена анализа на Светската...

Дигитализацијата на компаниите води кон раст на БДП

Според резултатите од анализата и заклучоците од неа, „недостига сериозно вложување во дигитализацијата, а тоа ги прави фирмите помалку конкурентни и ја намалува продуктивноста...

Битиќи: Очекуваме следната година инфлацијата да биде од 2 до 2,5...

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи смета дека земјава во текот на наредната година ќе се врати на нормалните години на стапките на инфлација...

Проекцијата за раст на БДП во 2023 намалена на 1,7 отсто

„Фајненс тинк“ за најновиот „Макроекономски монитор“ Во вториот квартал од 2023, БДП се зголеми за 1,1 отсто на годишна основа (сезонски приспособен раст од еден...

Кина секогаш стои цврсто на страната на земјите во развој

Амбасадорот на НР Кина во Македонија, Џанг Ѕуо, специјално за „Нова Македонија“: Додека Кина ја реализира својата историска мисија за градење просперитетно општество во сите...

БДП во првиот квартал е 2,1 отсто

Бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од 2023 година забележа раст и е 2,1%, соопшти Државниот завод за статистика. Во првото тримесечје од 2023, поголем...

Европската влада со проекции и трендови за рускиот БДП

Од пролетниот извештај на Европската комисија Европската комисија (EK) во својот најнов пролетен извештај презентира информации во врска со рускиот БДП за 2023 и 2024...