Ознака: Балканика

Конференцијата „Обединет Балкан во обединета Европа“ во 2023-та

Академија „Академија „Балканика Еуропеана“ Академијата „Балканика Еуропеана“, која опфаќа врвни уметници и научноистражувачки експерти од десет земји на Балканот и која беше формирана во Букурешт...

„Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски македонски претставник за „Балканика“

Романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски во издание на „Антолог“ е македонски претставник за меѓународната книжевна награда „Балканика“. Ова е едногласната одлука на жири-комисијата...

„Скриени желби, немирни патувања“ на Владимир Јанковски во трката за Балканика

Книгата „Скриени желби, немирни патувања“ од писателот Владимир Јанковски е национален претставник за меѓународната книжевна награда „Балканика“, соопшти издавачката куќа „Магор“. Поради пандемијата на ковид-19,...

Ермис Лафазановски во трка за „Балканика“

На конкурсот за избор на национален претставник за меѓународната награда „Балканика“, оваа година до организаторот, издавачката куќа „Магор“, пристигнаа следните 7 книги, од кои...

Групата „Балканика“ победи на јубилејниот „Охрид-фест – Охридски трубадури“

Во ревијалниот дел на последната фестивалска вечер настапија групите „Балканика“, „Колонија“ и Ален Исламовиќ Во Охрид на 6, 7 и 8 септември, на платото пред...